07.08.2017, 14:38h

Načelnik Klarin zatražio izmjene Zakona o lokalnim porezima u dijelu koji se odnosi na porez na nakretnine

 

Načelnik Ivan Klarin danas je uputio prijedlog ministru financija gospodinu Zdravku Mariću o izmjeni Zakona o lokalnim porezima u dijelu koji se odnosi na porez na nekretnine, a koji su općine i gradovi dužni uvesti do 01.01.2018. godine.

 

Njegova inicijativa ide u smjeru da se zakon o lokalnim porezima izmjeni u dijelu koji se odnosi na porez na nekretnine na način da se unese novi članak koji će predstavničkim tijelima JLS-a dati mogućnost odabira uvođenja poreza na nekretnine ili primjenu  postojećih odredbi koje se odnose na naplatu komunalne naknade i poreza na kuće za odmor.

Zatražio je od ministra Marića da se prijedlog izmjena zakona o lokalnim porezima s ovom izmjenom stavi  na prvu sjednicu jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora i to iz razloga da se JLS koje ne žele oporezivati svoje stanovnike na ovaj način mogu na vrijeme opredijeliti da li će uvesti porez na nekretnine ili će ostati pri naplati komunalne naknade i poreza na kuće za odmor.

Još jednom je napomenuo kao i prilikom prva dva saborska čitanja u vezi navedenog prijedloga o uvođenju poreza na nekretnine da je taj porez nepravedan, te da će znatnije opteretiti pravne i fizičke osobe zbog uvođenja dodatnih kriterija koji donose znatno poskupljenje u odnosu na dosadašnja davanja s temelja komunalne naknade i poreza na kuće za odmor.