24.05.2019, 13:35h

Općina Tisno domaćin Ruralnom parlamentu

 

Od 20. do 23. svibnja Općina Tisno i LAG More 249 bili su suorganizatori i jedni od domaćina održavanja Hrvatskog ruralnog parlamenta.

 

Po uzoru na nacionalne ruralne parlamente i Hrvatska je 2015. održala prvi Hrvatski ruralni parlament a pokretač je HMRR (Hrvatska mreža za ruralni razvoj) koja okuplja 40-ak LAG-ova diljem Hrvatske.

Osnovni pokretač ruralnog parlamenta je spoznaja da uspjeh ruralnog razvoja u velikoj mjeru ovisi o izravnoj uključenosti stanovnika ruralnih područja. LAG-ovi okupljaju javni, gospodarski i civilni sektor na svome području sa zajedničkim ciljem – razvoj ruralnih sredina u svim njegovim segmentima.

Središnja tema ovogodišnjeg, trećeg HRP-a bila je „Pametna sela“, a po prvi puta na ovom parlamentu u Betini se održala radionica o ribarstvu na temu Resursi lokalne ribarske zajednice.  Nositelj navedene radionice bila je LAG u ribarstvu „Galeb“ koja okuplja ribare i s njima povezane djelatnosti kao i javni sektor na području zapadnog dijela Šibensko-kninske županije.

U Tisnom je održana radionica na temu „Ruralni biznis – od poljoprivrednika do poduzetnika“. Obrađivana su pitanja poput „Jesu li poslovne zone dostatne za jači zamah gospodarstva u nekom području?“ te „Koje preduvjete već imamo i što još trebamo učiniti?“.