07.06.2019, 13:20h

Otvoren međunarodni Forum pomorske baštine Mediterana

 

U Betini se od danas, 6. lipnja pa do nedjelje 9. lipnja održava međunarodni Forum pomorske baštine Mediterana kojeg organizira Udruženje pomorskih muzeja Mediterana (Association of Mediterranean Maritime Museums – AMMM).

 

Muzej betinske drvene brodogradnje domaćin je ovogodišnjeg jubilarnog 25. foruma kojem će se pridružiti i članovi europske organizacije za zaštitu maritimne kulturne baštine European Maritime Heritage – EMH na svojoj godišnjoj skupštini.

Izlaganja sudionika raspoređena su u četiri panela ovisno o području interesa prijavljenih izlagača:

  • Panel I Pomorski festivali i događanja - primjeri dobre prakse
  • Panel II Umreženja organizacija s ciljem očuvanja i promicanja pomorske baštine
  • Panel III Baštinske luke – obnova i valorizacija
  • Panel IV Budućnost tradicijskih drvenih brodova - primjeri dobre prakse

Na Forumu prisustvuje velik broj stručnjaka iz vodećih europskih muzeja i strukovnih organizacija i udruženja. Najavljen je dolazak tradicijskog drvenog broda Oloferne iz Italije kojem će biti osigurano privezište u betinskoj lučici. Oloferne je školski gulet koji u svojstvu plovećeg muzeja potiče edukaciju ii učenje mladih o morskim vještinama. U suradnji s udrugama Latinsko idro iz Murtera i Betinska gajeta 1740 iz Betine, za sudionike i goste konferencije bit će organizirana regata na latinsko idro.

U subotu, 08.06. na programu je i svečanost otvaranja muzeja na otvorenom Muzeja betinske drvene brodogradnje. Program će početi u 19:00. U programu sudjeluju Kulturno – umjetničko društvo Moreška iz Korčule koji će izvesti tradicionalnu vitešku igru morešku. Kulturno – umjetničko društvo Zora iz Betine prezentirat će betinske plesove i napjeve te tradicionalno Kolo od kanate.