28.03.2019, 15:02h

Predstavljena knjiga Otok Murter – Pogled na baštinu

 

U srijedu 27. ožujka s početkom u 18 sati u Društvenom domu Tisno predstavljena je knjiga Otok Murter – Pogled na baštinu autora Josipa Ćuzele i Ive Šprljana.

 

Na samom početku, kao izdavač knjige, u ime Općine Tisno knjigu je predstavio načelnik Ivan Klarin, te kratko opisao kako je Općina od prvog trenutka i ideje Josip Ćuzele o stvaranju ove monografije odlučila čvrsto poduprijeti ovaj projekt. Bitno je reći kako je ovo jedno iznimno djelo koje obuhvaća baštinu cijelog otoka Murtera kako kulturno povijesnom tako i arhitektonskom baštinom, a koje ostavljamo u nasljeđe našoj djeci.

Svoj osvrt na predstavljenu monografiju iznijeli su i gosti, akademik Radoslav Tomić  iz Instituta za povijest umjetnosti te Miljenko Domijan, prof., predsjednik Hrvatskog vijeća za kulturna dobra pri Ministarstvu Kulture.

Iz svoje perspektive djelo su predstavili i autori Josip Ćuzela. Josip Ćuzela rekao je da je cilj ove monografije upoznati kako stanovnike Otoka, tako i njihove goste s bogatim i raznovrsnim kulturno – povijesnim nasljeđem koje baštine stanovnici ovih otočnih naselja. Sadržaj ove monografije obuhvaća povijesni i urbanističko arhitektonski razvoj ruralnih jezgri koje se na otoku pojavljuju od 14. stoljeća. Evidentirani su i obrađeni svi najznačajniji pojedinačni spomenici arheološkog, sakralnog, civilnog i fortifikacijskog graditeljstva. Ivo Šprljan kazao kako je veliki trud uložen za arhiviranje arhitektonskih detalja fotografski i grafički  te da će na ovaj način svakako biti sačuvan za povijest.