19.12.2014, 12:00h

Svečano otvorena Narodna knjižnica i čitaonica u Tisnome

 

Današnjem otvorenju Narodne knjižnice i čitaonice u Tisnome su uz brojne mještane Tisnoga prisustvovali i predstavnici knjižnica iz Šibenika, Vodica i Murtera.

 

Načelnik Ivan Klarin je u pozdravnom govoru istakao dugu tradiciju čitaonice i knjižnice. 1873. godine u Tisnome se osniva društvo za izobrazbu pod nazivom Prijateljski narodni skup, a zajednički ga osnivaju autonomaši i narodnjaci koji su tada bili u manjini. Nakon nekoliko godina, kako je jačala narodnjačka misao, Prijateljski skup preuzimaju narodnjaci koji mijenjaju ime društva u Hrvatski skup koji postaje žarište narodnog preporoda u Tisnome, a koji je djelovao sve do 1. Svjetskog rata.

Njegovi sljednici su Glazbeno društvo Hartić (današnji KUD Hartić) osnovano 1927. godine koji su preuzeli brigu o čitaonici i knjižnici koja je postojala gotovo do početka Domovinskog rata. Načelnik Klarin zahvalio se svima koji su pomogli realizaciju ovog projekta – Ministarstvu kulture RH, svim sponzorima knjižne građe i knjižnici Grada Šibenika na pruženoj stručnoj pomoći.


Učenici IV razreda OŠ Vjekoslava Kaleba –pučke škole Jezera, Lucija Čuzela Papata iz glazbene škole u Tisnom, Paula Zorzin i Branko Pavlov izveli su prigodan program, a načelnik Klarin proglasio je knjižnicu otvorenom.