10.09.2021, 10:46h

TISNO I TIŠNJANI KROZ STOLJEĆA (24)

 

Piše: Branko Pavlov

 

Autonomaši omalovažavaju narodnjačku općinsku upravu

Koliko je tišnjanskim autonomašima teško pala ponovna pobjeda narodnjaka na izborima 1885. govori i činjenica što je dopisnik Il Dalmate iz Tisnoga u nekoliko idućih brojeva lista, a osvrćući se na izbore, omalovažavao izabranog načelnika i moguće njegove suradnike pa u svibnju 1885., u broju 35 piše:

… Koliko je mučno Mazzuri ostaviti sjedište načelništva, reka bi da se šnjim vjenčao… i da nebiaše neuljudnog druženja, crnih kabanica, pečene janjetine, novaca, bedasti obećanja, Mazzura morabi pripasat preljaču pak opet u svoju tvornicu… Tu je pisac članka očito mislio na proizvodnju svijeća, odnosno voštarnicu koju je imala obitelj Mazzura.

Međutim, kako dalje navodi, od Mazzure ih više plaši osoba sadašnjeg prvog obćinskog prisjednika budeli opet potvrdjen, jer tri godine prošaste njegovog vojevanja u obćini nije ima u glavi neg sedam, govorimo sedam, zubi, al dan danas dobavi ostalih dvadeset i pet tojest cjelu zubnjaću skojom će nas klati ko divlji vuk… Pretpostavljamo da se ovdje radi o Roku Oradi.

U članku kojeg je pisao u oči Spasova, nekoliko brojeva kasnije, dopisnik načelnika Josipa Mazzuru naziva čudnovatom osobom, a dotakao se i Šimuna Alborghettija zvanog flagellum Dei (Bič Božji) koji bi trebao biti potvrđen za općinskog tajnika, a za kojeg kaže da je dogrdio i slici sv. Martina koji je zdvora ove obćinske dvorane U broju 48 rečenog lista, pak, osvrnuo se na to da načelnik ne može naći ni prvog ni drugog prisjednika:

... Pasqualin pahvaljuje, jer da se je zadovoljio kroz ove tri godine i niekoliko mjeseci; - Glamoč neće, jer da ima svoga posla, a navlastito pripravljat suhe loze za svog paripa! – Salamun takodjer ima svog posla: njušiti radiku: - Rajmunda neće zašto, da je Talijanaš te se boji da mu ne uduši Lisicu: - Orade kruto se boji jer da će piliti u Blagajnu isto ko zmija u jaja!....Malo da nezaboravi majmunsku obrazinu. Obratova. A štoje od njega?he! Ljuljase u škipu, pa i nebise bilo čuditi da se opeta zamrsi a potlači svoju besidu… Jadan Beppo – završava dopisnik tekst misleći na načelnika Josipa Mazzuru.

Nakon što su se općinske službe formirale, u broju 89 Il Dalmata se „dohvatila“ financijske situacije u Općini i financijskog Odbora u kojem su, kako piše, dva nepismena pojedinca i polupismeni Antonio Obratov.

Vodičani i Murterini traže odcjepljenje

Na izborima u lipnju 1889. za načelnika je po treći put izabran Josip Mazzura. Međutim, ovi izbori, za koje nije bilo sumnje da će na njima narodnjaci odnijeti pobjedu, nisu prošli u „borbi“ s autonomašima već u međusobnim razmiricama narodnjaka.

Vodice, zajedno s Murterom i Betinom, smatrajući kako ih je po broju stanovnika više, tražili su da imaju i više vijećnika dok je Tišnjanima većina u Vijeću bila važnija od mjesta načelnika i došlo je do zlouporabe i nepriznavanja „punomoćnica“ koje su birači trebali imati prigodom glasovanja.

… Pri ovoj borbi Tiešnjanska gospoda najviše računala na neslogu Vodica. Mjesto ogromno, a u neprestanoj zadjevici: stari veterani Šprljan, Markoč, Roca da izkopaju oči jedan drugome; Mačukati, Lasani, Srdarovi, Slade tobože su talijanske stranke; pa sto drugih zadjevica…

Ishod izbora bio je na strani Tišnjana, a svoje nezadovoljstvo Vodičani i Murterini (s Betinjanima) iskazali su tražeći odcjepljenje od Općine Tisno i formiranje svojih Općina. (Katolička Dalmacija, 15. srpnja 1889.)

Iz jednog pisma upućenog Zemaljskoj vladi u Splitu, kojeg su 32 godine kasnije (1921.), u ime Odbora za osnivanje Općine Murter, potpisali Ive Juraga pok. Mate i Šime Skračić pok. Andrije, saznajemo kako je 30. kolovoza 1889. u Murteru održan seoski zbor mještana Murtera i Betine na kojem se tražilo osamostaljenje. Zajednički zbor održan je i nekoliko mjeseci kasnije, odnosno 13. siječnja 1890., na kojem je čak postignut i dogovor o općinskoj upravi ukoliko dođe do novoformirane Općine.

U svojim željama i traženjima za osamostaljenjem Murter i Betina nisu uspjeli ali Vodice jesu te su se 1891. godine odcijepile od Općine Tisno. Ovdje treba napomenuti kako su Vodičani i u listopadu 1874. godine , dopisom Dalmatinskom saboru, prvi put zatražili formiranje vlastite općine (Avvisatore Dalmato, 10.listopada 1874.).

                                                        Nastavlja se…