Odabrano idejno rješenje za spomenik poginulim tišnjanskim vatrogascima u Tisnome

Bookmark and Share Zanimljivosti Novosti

Odabrano idejno rješenje za spomenik poginulim tišnjanskim vatrogascima u Tisnome

Ocjenjivački sud u sastavu: Ive Šimat Banov, povjesničar; Gustav Červar, arhitekt; Joško Ćuzela, povjesničar umjetnosti; Antonija Modrušan, akademska slikarica i Dinko Stančić, predstavnik roditelja je temeljem nagradnog natječaja koji je raspisala Općina Tisno, odabrao najbolje idejno rješenje za izradu spomenika poginulim tišnjanskim vatrogascima u Tisnome.
Danas s početkom u 10 sati održana je prezentacija svih rješenja predstavnicima medija, a obrazložena je i odluka ocjenjivačkog suda. Nakon prezentacije, otvorena je izložba svih pristiglih radova.

Rad broj 5. «Tišnjanski lumini» – prva nagrada i preporučena izvedba
Autori: Situs d.o.o.; Josip Huljev, Tomislav Krajina i Leona Lepej

Autori su jezgrovito i precizno su rekli: «Memorijal tišnjanskim vatrogascima zamišljen je kao simbol koji će srasti s urbanom strukturom mjesta i na taj način trajno obilježiti tišnjansko sudjelovanje u događanju stradanja vatrogasaca na Kornatu i ucjepljenost te žrtve u život Tišnjana».
Prema riječima ocjenjivačkog suda memorijalna ploha kao dio temeljnog spomeničkog motiva, zapravo je dio trga pred crkvom Sv. Roka. Od okolnih prometnica i crkve distancirana je i uokvirena plohom šljunka, te ta distanca i potreban napor da se prekorači pošljunčana ploha priziva poštovanje svakoga tko stupi na njenu površinu. Ploha je formirana od blokova bijelog kamena tlocrtnih dimenzija 100 x 300cm. Na toj plohi simbolički podijeljenoj na 12 traka (12 stradalih vatrogasaca), posebnim su kamenim monolitima obilježene trake posvećene petorici stradalih Tišnjana.


Rad broj 13. «Anđelovo ukazanje» – druga nagrada
Autori: Dragan Dužević, akademski kipar sa suradnicima; Luka Kukavičić, Ivan Kolovrat

Autori su spomenik zamislili kao uprizorenje mističnog događaja. Kip bi predstavljao anđela, kojeg je Bog poslao prenijeti vijest nama da su nastradali dobro i da ne brinemo. Jedna od temeljnih poruka kipa jest da nema vječne tuge, smrti, zaborava, groba…idejno je povezan s crkvom i nalazi se u njenoj blizini. Ocjenjivački sud je istaknuo simboličku višeslojnost govora koja se začinje na mladosti i nevinosti stradalih, na edenskom okruženju njihova vječna života te na nedovršenosti njihova zemaljska trajanja.Rad br.11 – treća nagrada
Autori: Kažimir Hraste, akademski kipar sa suradnicima; Ante Kuzmanić, Marin Kaliterna

Prema sudu ocjenjivača, uz prvonagrađeni rad kojem je izvorište arhitektura i artikulacija šireg prostora ovo je jedini rad koji je odmaknut od uobičajenog spomeničkog standarda i nudi izrazito konceptualni sadržaj. Priča o stolu koji je ostao napušten nakon poziva vatrogascima prekriva se jedinstvom sivog, jedinstvenom sivom sjenom kojom se osnovni oblici smještaju u sjećanje. Ovaj rad nije puka dosjetka jer svojim monokromnim dostojanstvom priziva poštovanje.