Povelja o suradnji: Općina Tisno - Općina Strzyzow

Bookmark and Share Zanimljivosti Novosti

Povelja o suradnji: Općina Tisno - Općina Strzyzow


Načelnik Ivan Klarin i načelnik Općine Strzyzow Slivinski Marek


Danas je u Općini Tisno održano potpisivanje Povelje o suradnji između Općine Tisno i Općine Strzyzow iz Poljske. U Povelji je obuhvaćena suradnja na polju kulture i sporta, a otvorena su i vrata gospodarske suradnje kako bi gospodarstvenici sa obadvije strane imali mogućnost direktnog kontakta. Strzyzow je grad u jugoistočnoj Poljskoj sa 8709 stanovnika, jedan je od najljepših gradova unutar Strzyzowsko-Dynowskie i nalazi se 160 km jugoistočno od Krakowa.

Gosti iz Poljske načelnik Slivinski Marek sa suprugom, vijećnici Andrzej Kruczek, Markowicz Andrzej, Michalski Stanislav, Moskwa Jerzy, svečenik Wolak Jan i ostali sa načelnikom Ivanom Klarinom, direktorom TZ Općine Tisno Filipom Henjakom, gospodarstvenicima, vijećnicima i djelatnicima Općine Tisno

Od 1989. ruralne zajednice (općine), po jedna iz svake od zemalja EU imaju prijateljske veze, što je registrirano u tzv. Povelji europskih ruralnih zajednica. Iz svake države članice EU jedna je ruralna zajednica zastupljena u Povelji. Općina Tisno je ovog ljeta dobila poziv od načelnika Strzyzowa da budemo promatrači na godišnjoj skupštini kojoj je Strzyzow bio domaćin. Na godišnjoj skupštini načelnika članica Zajednice otvoreno je pitanje ulaska Općine Tisno u Zajednicu, kao jedinog predstavnika iz RH. Ovisno o aktivnostima i kontaktima te preporukama članica, članstvo je izvjesno u slijedeće dvije godine (2012.)
Kao buduća članica, Općina Tisno je zasadila stablo "Tisno" u EU parku.

Ciljevi Povelje europskih ruralnih zajednica
1. Europske integracije pod motom : Ljudi upoznaju ljude
2. Biti dio strukturne mreže
3. Organiziranje godišnjih sastanaka mreže
4. Poticanje članova na suradnju na različitim projektima
5. Poticanje bilatelarne razmjene
6. Poticanje malih sastanaka članica zajednice tijekom godine
7. Upoznavanje i pronalaženje zajedničkog načina života
8. Afirmacija jedinstva i suradnje članova zajednice
9. Proširenje povelje u skladu sa službenim proširenjima EU
10. Učinkovita i transparentna organizacija