Međunarodna suradnja - posjet poljskom gradu Strzyzowu ; 11. - 15. svibnja 2011. godine

Bookmark and Share Zanimljivosti Novosti

Međunarodna suradnja - posjet poljskom gradu Strzyzowu ; 11. - 15. svibnja 2011. godine


Na poziv poljskog grada Strzyzowa, prijatelja općine Tisno, delegacija Tisna je u tom gradu provela nekoliko dana. Delegaciju su činili Ivan Klarin, načelnik općine Tisno, Miljenko Meštrov, njegov zamjenik, Filip Henjak, direktor TZO Tisno i  Rajko Čuzela Papata, predsjednik KUD „Hartić“ Tisno. Obzirom na dogovorenu prezentaciju turističkih potencijala otoka Murtera i Pirovca kao zanimljive destinacije za poljsko tržište pozvani su i predstavnici Murtera i Pirovca.
Lani potpisana povelja o prijateljstvu i suradnji na svim kulturnim, sportskim, društvenim i poslovnim poljima počela se ostvarivati, odnosno poprimati zacrtane okvire. Gradonačelnik, gosp. Marek Sliwinski sa suradnicima primio je delegaciju u u prostorijama grada gdje smo razmjenjene informacije o načinu rješavanja komunalnih i ostalih infrastrukturnih projekata. Od ulaska Poljske u EU grad je iz fondova povukao znatna sredstva koja su pokrila cca 80% investicija u Dom kulture, sportski centar s bazenima te infrastrukturne radove na odvodnji, prometu i sl.
Delegacija je posjetila predškolsku ustanovu, vrtić, koji ima oko 270 polaznika među kojima jedno odjeljenje za djecu s posebnim potrebama. Taj vrtić i tišnjanski Dječji vrtić „Vrapčić“ sudjeluju u zajedničkom EU projektu „Comenius“ čije odobrenje se očekuje krajem lipnja.
Delegacija je posjetila i tvornicu slatkiša, tvornicu za proizvodnju suhomesnatih proizvoda, a drugi dan posjeta iskroišten je za za obilazak povijesnih i kulturnih objekata te upoznavanje regionalnog centra, grada Rzezowa. U popodnevnim satima je u Domu kulture, održana prezentacija „Otok Murter & Pirovac“ na kojoj je bilo niz predstavnika turističkih agencija iz Poljske.
Zadnjega dana, u subotu u u pratnji vodiča i predstavnika grada domaćina, delegacija je  obišla muzej „Auschwitz“ i posjetila grad Krakow.