Puhački orkestar KUD Hartić proglašen najboljim u regiji

Bookmark and Share Zanimljivosti Novosti

Puhački orkestar KUD Hartić proglašen najboljim u regiji

24. travnja  2010. godine u Trogiru je održana Smotra puhačkih orkestara Srednje i sjeverne Dalmacije u organizaciji istoimene udruge i Hrvatskog sabora kulture. Od 13 orkestara koliko broji ova udruga za ovogodišnju Smotru uspjelo ih se pripremiti njih šest. Puhački orkestar KUD-a „Hartić“ Tisno prema ocjenama selektora smotre mo. prof. Nevena Radakovića proglašen je najboljim te kao pobjednik u regiji stiče pravo natjecanja na 24. susretu puhačkih orkestara Hrvatske. Inače, Tišnjanskoj glazbi ovo je treće sudjelovanje na državnim natjecanjima. Vrijedno je napomenuti da je uspjeh tim veći što je ostvaren isključivo s vlastitim snagama u konkurenciji gdje ostali orkestri pribjegavaju profesionalnim pojačanjima.

IZVADAK IZ OPISNE OCJENE Mo. prof. NEVENA RADAKOVIĆA :

… Pod vodstvom Mo. Dina Obratova, orkestar iz Tisnoga predstavio se djelima: „Burleska“ J. Jankovića, „Apalachian Dances“ J. Curnowa i „Music by J. Mails“ N. Studnitzkyog. Najzreliji nastup na Smotri. To je orkestar kojeg krasi jedan homogeni, kultivirani zvuk koji u najboljim trenucima zaziva efekte simfonijskog. Instrumentarij kojim raspolaže respektabilne je širine (najbogatiji na Smotri). Odabrani glazbeni program najzahtjevniji a izvedba najuravnoteženija.

Fascinantno je bilo čuti do koje je preciznosti orkestar slijedio koncepciju svojeg dirigenta. „Apalachian Dances“ zbog svojih dinamičkih i kolorističkih kontrasta, čestih promjena tempa i karaktera, solističkih dionica spada u red zahtjevnih kompozicija. Bilo mi je zadovoljstvo pratiti kako Mo. Obratov i orkestar disciplinirano ostvaruju sve zahtjeve partiture.