Za spomen obilježje stradalim vatrogascima izabran projekt Nikole Bašića

Bookmark and Share Zanimljivosti Novosti

Za spomen obilježje stradalim vatrogascima izabran projekt Nikole Bašića

Temeljem Odluke Vlade RH, Ministarstvo kulture je u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastukture i  Ministarstvom zaštite okoliša objavilo pozivni natječaj, te sazvalo sjednicu Prosudbenog povjerenstva za izbor idejnog rješenja za izradu spomen-obilježja poginulim vatrogascima na otoku Veliki Kornat. Sjednica je održana u petak, 29. siječnja 2010. godine u Ministarstvu kulture u Zagrebu, a prisustvovao joj je i  načelnik Ivan Klarin.
Prosudbeno povjerenstvo na čelu s akademikom Tonkom Maroevićem, odabralo je između 20 pristiglih prijedloga, idejno rješenje Nikole Bašića - 12 kamenih križeva.
"Projektirajući u duhu suvremenoga land arta, a istodobno u materijalu najdublje tradicije ljudskog odnosa prema tom krajoliku, dakle u tehnici suhozida, predvidio je podizanje niza kamenih nakupina u obliku križa. Svaka na mjestu pojedinačne pogibije", riječi su akademika Maroevića, koji je naglasio da su Bašićevo rješenje odabrali jer se on u potpunosti srodio s karakterom ambijenta, kao što su se i tragične žrtve zauvijek poistovjetile sa sudbinom toga prostora .
Prema odluci Vlade, spomen-obilježje, pristanište i pristupni put potrebno je izgraditi do dana obilježavanja tragične pogibije vatrogasaca u ljetu 2010. Sredstva će biti osigurana iz državnog proračuna.