8. EUROMEDITERRANEAN MEETING SIBENIK/TISNO 6.-16. kolovoza

Bookmark and Share Zanimljivosti Novosti

8. EUROMEDITERRANEAN MEETING SIBENIK/TISNO 6.-16. kolovoza

8. EUROMEDITERRANEAN MEETING SIBENIK/TISNO 6.-16. kolovoza

Svjeza perspektiva 30 mladih Europljana

 

Ovih dana Sibenik, Tisno, Vodice i Pirovac su domacini 8. Euromediterranean meetinga Ljetne skole urbanog i regionalnog razvoja. Ljetnu skolu je otvorio dogradonacelnik Franko VIDOVIC 6. kolovoza, uz predsjednika udruge osnivaca Euromediterranean meetinga, Otto Torri sullo Jonio, Lenina MONTESANTA, organizatoricu Euromediterranean Meetinga u Hrvatskoj, Sandu LISICIN i predstavnike hrvatskog partnera Euromed Meetinga, Udruge Delfin-Tisno.

Nakon otvaranja polaznici i gosti Ljetne skole preselili su se u kavanu Gradske vijecnice gdje su razgovarali o glavnoj temi Ljetne skole u Café philosophique radionici. Café philo je, uz vec navedene goste, posjetila i saborska zastupnica Nedjeljka KLARIC, zamjenici nacelnika opcina Tisno i Pirovac te direktorice njihovih turistickih zajednica.  

30 polaznika iz 7 zemalja tijekom desetodnevnog boravka posjecuje raznolike lokalitete u regiji, o kojima potom razgovaraju s profesorima, gradjanima, mjestanima i poduzetnicima podrucja, s naglaskom na korisnost, iskoristivost i buducnost regionalnih resursa.

Naglasavajuci praktican pristup ucenju, neposrednim upoznavanjem s regijom - njezinim obilaskom, upoznavanjem s mjestanima, lokalnom samoupravom, dalmatinskom kuhinjom i obicajima regije, polaznici oblikuju svoju viziju regionalnog kulturnog identiteta, njezinog potencijala i mogucnosti daljnjeg razvoja.

30 mladih profesionalaca iz podrucja ekonomije, marketinga i drustvenih znanosti po zavrsetku desetodnevnog boravka u Sibensko-kninskoj zupaniji, prezentirat ce svoje vidjenje regije u kontekstu njezinog razvoja i daljnjih mogucnosti. 30 mladih Europljana Vas poziva na prezentaciju regije, 14. kolovoza u 19 sati u Gradskoj vijecnici u Sibeniku.

Internetske stranice izradjene upravo u ove svrhe na taj nacin ce dobiti sadrzaj, vizualni identitet i cjelokupnu novu prezentaciju regije vidjenu ocima mladih ljudi koji je posjecuju po prvi put. Oni ce ukazati na ekonomske i kulturne resurse regije, njezin trenutni status i potencijale s ciljem izrade internetske stranice na engleskom jeziku, www.tisno.info/delfin  kao presjeka obalnog dijela regije u podrucju ekonomskih resursa i kulturne bastine.

SONA STEFKOVA, Slovacka, polaznica Euromed-a u Hrvatskoj

8. Euromed Meeting u Hrvatskoj je predivan nacin otkrivanja ove zemlje i regije. Princip rada je opustajuci, a opet obrazovni te nam pruza pregrst novih i zanimljivih podataka. Imam samo rijeci pohvale za cjelokupni program te cu ga svakako preporuciti studentima i prijateljima iz Slovacke.”

KATERYNA STOLYARENKO, Ukrajina, polaznica Euromed-a u Hrvatskoj

Mislim da je ova Ljetna skola izvrsna prilika da naucimo o hrvatskoj kulturi, obicajima i ljudima. Program ukljucuje predavanja, vodjene posjete i upoznavanje s mjestanima sto omogucava polaznicima da direktno osjete prednosti i nedostatke s kojima se Hrvatska trenutno suocava. Svjeza perspektiva mladih Europljana o tradicionalnim, ukorijenjenim, neodjeljivim stvarima ovog podrucja zasigurno ce pretvoriti moguce nedostatke u hrvatske prednosti.  Doista uzivam u ovom posjetu.”

Polaznici ljetne kole u Tisnome
Polaznici ljetne škole u Tisnome
 
Polaznici ispred ibenske katedrale
Polaznici ljetne škole u Šibeniku, ispred katedrale