Okruženje

Bookmark and Share Zanimljivosti Novosti

Okruženje


ŠIBENIK
Šibenik je glavni grad Županije šibensko-kninske u kojoj živi oko 152 tisuća stanovnika u 12 općina, 194 naselja i 5 gradova. Šibenik ima oko 55 tisuća stanovnika. Grad Šibenik je kulturno-prosvjetno, administrativno i privredno središte regije. U gradu se nalaze brojne kulturne institucije - Županijski muzej s odjelima: Arheološkim, Kulturno-povijesnim, Etnografskim, Galerijskim i Prirodoslovnim; Arhiv; Gradska knjižnica, Uprava za zaštitu kulturne i prirodne baštine - Konzervatorski odjel Šibenik, Šibensko kazalište i Međunarodni dječji festival, Galerija
Sv. Krševana, Uprava Nacionalnog parka " Krka ", Šibensko pjevačko društvo " Kolo " ( od 1899. ).
Među mnogim kulturno - povijesnim znamenitostima posebno se ističe Katedrala Svetog Jakova koja po svojoj ljepoti, konstrukcijskim posebnostima i stilskim značajkama katedrala nije samo najveći i najvrjedniji objekt graditeljskog naslijeđa Šibenika, već je po tome jedinstveni spomenik sakralnog graditeljstva upisan u UNESCOV registar 30. 11. 2000.
www.sibenik.hr  
MURTER
Otok Murter prvi put spominje grčki filozof Tolomej pod imenom Scardon. To je najveći i kopnu najbliži otok šibenskog arhipelaga. Veći dio otoka prekriven je stoljetnim stablima maslina i smokava, a to su ujedno i glavne tradicionalne kulture koje uzgaja domaće stanovništvo, no u novije vrijeme zbog izuzetnih prirodnih mogućnosti, turizam i turistička djelatnost postaju sve veći pokretač razvitka ovogotoka.
Zbog položaja, blizine kornatskog otočja i veze otoka sa kopnom, mostom u Tisnu, sa svojim mjestima Jezera, Betina, Murter i Tisno
najznačajnija je nautička baza Jadrana. Moderna marina smještena u murterskoj uvali raspolaže sa 350 vezova u moru, 170 vezova na kopnu, servisnim radionicama i kompletnom infrastrukturom.
www.murter.hr  
PIROVAC
Pirovac se smjestio na sjevernoj obali pirovačkog zaljeva, svojim lijepim prastarim licem tako vječno okrenut suncu, njegov zaljev prirodni je fenomen, deset kilometara usječen u kamen i mediteransko raslinje što svoje zanosne mirise miješa sa iskonskim morskim mirisima. Resi ga kolajna prirodnih plaža, pjeskovitih uvala i plače umilna morksa struja, koja tijekom ljeta toplinu mora uznosi tri do četiri stupnja iznad prosječne topline Jadranskog mora, a okuse stalno nudi, u svako doba dana drukčiji, pogled na bajkloviti otočić Sustipanac.
www.pirovac.hr  

prethodna stranica slijedeća stranica
1 2 3