Blagdan Gospe od Karavaja

Bookmark and Share Zanimljivosti Novosti

Blagdan Gospe od Karavaja

Štovanje Gospe od Karavaja započelo je u Italiji 1432. godine kada se 26. svibnja u mjestu Caravaggio, u blizini Bergama, Gospa ukazala pobožnoj ženi Ivanici. Tijekom 17. i početkom 18. stoljeća mnoge su se talijanske porodice iz okolice Bergama doselile u Tisno, a među njima je bila i obitelj Gelpi koja je, štujući Gospu, sa sobom donijela njezinu sliku i oko 1720. godine sagradila malu kapelicu na brdu Brošćica iznad Tisnoga.

Slika koja je na Gospin blagdan ukrašena srebrom iz milodara vjernika, nacrtana je na dasci veličine 1,70 x 1,37 metara i prikazuje Gospino ukazanje Ivanici, a vjeruje se da je starija od 1575. godine.Ubrzo nakon što je kapelica sagrađena, tadašnji župnik don Šimun Obratov "...šalje knjige na sve strane, pozivlje bljižnje župnike da dovedu puk na zavjet..." i za čudotvorno svetište kroz kratko vrijeme pročuje se diljem Dalmacije i šire. I već gotovo tri stoljeća 26. svibnja pobožan svijet dolazi u pohode Gospi od Karavaja u Tisno.

Zbog sve većeg broja hodočasnika kapelica je u više navrata proširivana, a u novije vrijeme središnje misno slavlje, kojemu bude nazočno više tisuća vjernika, održava se pokraj crkve na otvorenom. Do Gospina svetišta na brdu Brošćica, okruženog visokim čempresima i borovom šumom, može se doći "karavajskom ulicom" kojom vodi 214 stepenica i koju brojni hodočasnici prijeđu na koljenima da ispune zavijet, te Križnim putem koji vodi uz župnu crkvu Sv. Duha. Križni put od župne crkve do svetišta, koji se obavlja svake godine u većernjim satima uoči Gospina blagdana, sagrađen je 1995. godine u spomen prvog dolaska pape Ivana Pavla II u Hrvatsku, a blagoslovio ga je apostolski nuncij msgr. Giulio Einaudi na Gospin blagdan iste godine.

Do 1973. godine Svetište je bilo u vlasništvu obitelji Gelpi koja ga je nakon više od 250 godina, sporazumno predala župi Tisno na upravljanje, zajedno s okolnim terenom i zavjetnim darovima.Štovanje Gospe od Karavaja kroz gotovo tri stoljeća puno kazuje o tišnjanskom puku, njihovoj vjeri i životu s Crkvom, stoga i ne čudi što na dan svoje svetkovine, 26. svibnja, ne mogu skriti radost i veselje. Tog su dana svake kuće otvorene gostima i prijateljima, bila kuća bogata ili siromašna.Običaj je da se zadnju nedjelju u ožujku započinje moliti Devetnica Gospi od Karavaja kao priprava za njen Blagdan 26. svibnja. Devetnica se moli svaku nedjelju do Blagdana.