Tisno dobiva sjedište hitne medicine za zapadni dio županije

Bookmark and Share Zanimljivosti Novosti

Tisno dobiva sjedište hitne medicine za zapadni dio županije

Na prošlotjednom sastanku načelnika i saborskog zastupnika Ivana Klarina sa zamjenikom ministra zdravlja dr. Marijanom Cesarikom i ravnateljicom Zavoda za hitnu medicinu RH dr. Majom Grbom Bujević donesena je odluka da će u Tisnome biti stacioniran punkt dežurstava hitne medicine za zapadni dio županije, odnosno općine Tisno, Murter-Kornati, Pirovac i dio grada Vodica. Ordinirati će pet timova T-1, što znači da će svakoj ekipi biti jedan liječnik, vozač te medicinski tehničar ili sestra. Timovi u Tisnome raditi će tijekom cijele godine, pa će stanovništvo zapadnog dijela županije uz redovnu primarnu zdravstvenu zaštitu, 24 sata imati na raspolaganju ove liječničke ekipe.

Načelnik Klarin, koji je lobirao za ovaj projekt naglašava važnost dostupnosti ovakve medicinske zaštite za stanovnike zapadnog dijela županije kako u vrijeme turističke sezone, tako i tijekom ostalog dijela godine zbog udaljenosti sjedišta hitne medicine u Šibeniku. Kašnjenje prve pomoći može imati nerijetko i smrtne posljedice po pacijente, a sada sa uvođenjem timova T-1 koji su najviši standard u hitnoj medicini dobivamo najbolje moguće rješenje, naročito za vrijeme turističke sezone kada se populacija na ovom području poveća na gotovo 50.000 stanovnika.

Natječaji za primanje liječnika, vozača i medicinskih tehničara i sestara trebao bi biti raspisan do kraja svibnja, kako bi već za ovo ljeto punkt medicinske hitne pomoći bio u funkciji. Iz državnog proračuna, odnosno HZZO-a mjesečno će se za troškove timova izdvajati 486.000,00 kuna (godišnje oko 5 milijuna kuna), a Tisno će dobiti 15 novih zaposlenika.