Sporazum o prijateljstvu između grada Caravaggia i Općine Tisno

Bookmark and Share Zanimljivosti Novosti

Sporazum o prijateljstvu između grada Caravaggia i Općine Tisno

Grad Caravaggio i Tisno vežu gotovo tri stoljeća zajedničkog štovanja Gospe od Caravaggia, a u subotu 19. svibnja 2012. godine i službeno je potpisan Sporazum o prijateljstvu i suradnji između ove dvije lokalne samouprave. Veze između Caravaggia i Tisnoga uspostavljene su prije više od 300 godina doseljavanjem nekoliko talijanskih obitelji iz Bergama, među kojima je bila i obitelj Gelpi. Ta obitelj je u Tisno donijela sliku čudotvorne Gospe iz Caravaggia, te otada započinje štovanje Gospe od Caravaggia i u Tisnome. Svetište Gospe od Caravaggia je najveće marijansko svetište u Italiji koje godišnje posjeti preko 3 milijuna vjernika.

Sporazum o prijateljstvu i suradnji potpisan je u gradskoj vijećnici od strane gradonačelnika Caravaggia gospodina Giuseppe Pravedini i načelnika Općine Tisno Ivana Klarina, uz prisustvo mnogih uglednika, rektora svetišta don Gino Assensi i generalnog konzula RH u Italiji, gospodina Đanija Maršana. Uz tišnjanskog načelnika, na potpisivanju su bili prisutni i zamjenik načelnika Miljenko Meštrov, direktor TZ Općine Tisno Filip Henjak, te predsjednik MO Tisno i član župskog vijeća Kristijan Jareb.

Načelnik Klarin je u svom govoru zahvalio upravi grada Caravaggia te istaknuo važnost ovog sporazuma kroz zajedničku povijest dviju lokalnih samouprava i duboke veze koje su postavile doseljeničke obitelji iz Italije.