Gradovi prijatelji

strzyzow1-web

OPĆINA STRZYZOW - POLJSKA

20. rujna 2010. godine u Općini Tisno održano je potpisivanje Povelje o suradnji između Općine Tisno i Općine Strzyzow iz Poljske. U Povelji je obuhvaćena suradnja na polju kulture i sporta, a otvorena su i vrata gospodarske suradnje kako bi gospodarstvenici sa obadvije strane imali mogućnost direktnog kontakta. Strzyzow je grad u jugoistočnoj Poljskoj sa 8709 stanovnika, jedan je od najljepših gradova unutar Strzyzowsko-Dynowskie i nalazi se 160 km jugoistočno od Krakowa.

Od 1989. ruralne zajednice (općine), po jedna iz svake od zemalja EU imaju prijateljske veze, što je registrirano u tzv. Povelji europskih ruralnih zajednica. Iz svake države članice EU jedna je ruralna zajednica zastupljena u Povelji. Kao buduća članica, Općina Tisno je zasadila stablo "Tisno" u EU parku.


ludbreg

GRAD LUDBREG

Dana 07.05.2011. godine općina Tisno je „upisana" na „krugove zemaljske" u Ludbregu i dobila još jedan grad za prijatelja. Naime, toga dana je između grada Ludbrega i općine Tisno potpisana povelja o prijateljstvu te postavljena pločica s oznakom Tisno na krugove oko oznake „Centrvm Mvndi". To mjesto je jednako udaljeno od Atene, Pariza i Rima te je u tom gradu na centralnom trgu postavljena oznaka centra svijeta.
Osim predstavnika općine, donačelnika Miljenka Meštrova događaju je nazočio direktor TZO Tisno, gosp. Filip Henjak. KUD Travulin je predstavio tradicionalni tišnjanski ples i pjesmu, a amatersko kazalište Buža izvela ulomak iz novele Vjekoslava Kaleba „Marač još nije umro".

LUDBREG - SREDIŠTE SVIJETA "CENTRVM MVNDI"
Alt. 157 m Lat. 46° 14' 58" Long. 16° 37' 21"


potpis-mezirici

Grad Velké Meziříčí - ČEŠKA REPUBLIKA

Gospodin Miljenko Meštrov i gradonačelnik grada Velké Meziříčí gospodin Radovan Necid 15. siječnja 2012. godine potpisali su sporazum u kojem su se obvezali da će obje jedinice lokalne samouprave razvijati uzajamne odnose s ciljem poboljšavanja razumijevanja, prijateljstva i poštivanja ljudskih vrijednosti.

U sporazumu je definirana aktivna suradnja s unaprijed dogovorenim pitanjima, osobito u područjima:
- kulture, umjetnosti, turizma i sporta,
- razvoja i jačanja kontakata naših lokalnih zajednica s naglaskom na njihovo propagiranje i medjusobnu razmjenu informacija,
- međusobne razmjene boravka građana obiju lokalnih zajednica,
- razvoja i jačanja kontakata između poslovnih ljudi i udruga,
- suradnje među školama, kao što su razmjene boravaka djece i omladine.

Potpisivanjem Sporazuma obje strane se obvezuju da će uspostaviti suradnju u navedenim područjima a također se obvezuju da će poticati međusobnu trgovinu i društvene kontakte obiju jedinica lokalne samouprave.


potpisivanje-carravagio-big

GRAD CARAVAGGIO - ITALIJA

Grad Caravaggio i Tisno vežu gotovo tri stoljeća zajedničkog štovanja Gospe od Caravaggia, a 19. svibnja 2012. godine i službeno je potpisan Sporazum o prijateljstvu i suradnji između ove dvije lokalne samouprave. Veze između Caravaggia i Tisnoga uspostavljene su prije više od 300 godina doseljavanjem nekoliko talijanskih obitelji iz Bergama, među kojima je bila i obitelj Gelpi. Ta obitelj je u Tisno donijela sliku čudotvorne Gospe iz Caravaggia, te otada započinje štovanje Gospe od Caravaggia i u Tisnome. Svetište Gospe od Caravaggia je najveće marijansko svetište u Italiji koje godišnje posjeti preko 3 milijuna vjernika.

Sporazum o prijateljstvu i suradnji potpisan je u gradskoj vijećnici od strane gradonačelnika Caravaggia gospodina Giuseppe Pravedini i načelnika Općine Tisno Ivana Klarina, uz prisustvo mnogih uglednika, rektora svetišta don Gino Assensi i generalnog konzula RH u Italiji, gospodina Đanija Maršana. Uz tišnjanskog načelnika, na potpisivanju su bili prisutni i zamjenik načelnika Miljenko Meštrov, direktor TZ Općine Tisno Filip Henjak, te predsjednik MO Tisno i član župskog vijeća Kristijan Jareb.

Načelnik Klarin je u svom govoru zahvalio upravi grada Caravaggia te istaknuo važnost ovog sporazuma kroz zajedničku povijest dviju lokalnih samouprava i duboke veze koje su postavile doseljeničke obitelji iz Italije.


 GRAD VALPOVO 

http://www.valpovo.hr