Hrvatski skup - žarište narodnog preporoda u Tisnome

Pod nazivom Prijateljski narodni skup, u Tisnome je 1873. godine osnovano društvo kojemu je temeljna svrha bila izobrazba pučanstva, a osnivači su bili: Ante Alborghetti, Jakov Alborghetti, Andrija Banchetti, Ante Bujas, Ive Gaenazzo, Krste Cervela, Luigi Cervenko (liječnik), Martin Čorkalo, Ante Duišin (učitelj), Šime Fulgosi, Ive Glamoč, Josip Marinović, don Ante Mazzura, Ive Raimondi, Kažimir Salamun, Ante Vinutti i Geramino Zanoni. Za predsjednika Skupa izabran je Krste Cervela. Među osnivačima prevladavali su autonomaši, a članovi su međusobno govorili talijanski. Skup, inače, prima stranačka glasila jednih i drugih te novine koje su tada izlazile u Zadru, Splitu i Trstu, a sve su bile na talijanskom jeziku.


Narodnjaci, pak, iako malobrojni tada, ne miruju, a među njima se ističu Krste Cervela, Ante Obratov Ivin, Šime Alborghetti, Ive Glamoč, Josip Marinović, braća dr. Šime, Joso, Niko i Lovre Mazzura te Roko Orada. Oni surađuju s narodnjacima iz Šibenika i njihovim prvakom Antom Šupukom te s narodnjacima iz Vodica i Murtera. Njihov rad prepoznaje pučanstvo Općine Tisno i na izborima 1875. godine narodnjaci preuzimaju vlast. Na tišnjanskoj Rudini i na zgradi Općine stavljaju se hrvatske zastave, a kuće, kao i prostorije Skupa, okićene su zelenilom.

Iz Prijateljskog narodnog skupa ubrzo istupaju autonomaši i osnivaju svoje društvo pod nazivom „Societa di progresso" (Napredno društvo), a 1879. godine u upravu Prijateljskog skupa izabrani su Šime Alborghetti, Josip Marinović, Lovre Mazzura i Ante Obratov Ivin dok su članovi bili Ivan Čačić (carinik), Tome Jajac (otac Jose Jajca koji je kasnije, početkom 20-tih godina 20. stoljeća, bio osnivač Društva za pošumljavanje i proljepšavanje Tisnoga), Ante Lovrić i Roko Orada. Skup tada počinje primati i novine na hrvatskom jeziku (Vijenac, Hrvatska vila, Iskra...), a nedugo zatim mijenjaju se i pravila društva i Skup dobiva ime Hrvatski skup te postaje žarištem narodnog preporoda u Tisnome. Od godine 1886. do 1892. članovima društva postaju i Petar Kovačev, don Ivan Mirić, Josip Molnar, Petar Valenti, Josip Arambašin, Marijan Belić (učitelj), Frane Gelpi, don Grgo Gojanović, Ante Jajac, Benjamin Paić, Frane Pasqualin i Krste Obratov. Tih godina članovi Skupa postaju sve više i težaci te ih se uči čitati i pisati. Početkom 90-tih godina Skup dobiva i biljar, a pretplaćuje se i na zagrebački list „Obzor" u kojemu je jedan od glavnih urednika Tišnjanin dr. Šime Mazzura, odvjetnik i jedan od čelnika Neodvisne narodne stranke.

Kao što se vidi Hrvatski skup je bio značajni čimbenik i u društvenom i u političkom životu Tisnoga u kojemu su se okupljali ljudi šireći narodnu, hrvatsku misao. Kada je 1896. godine u Zadru preminuo jedan od vođa hrvatskog preporoda u Dalmaciji Miho Klaić, u ime Skupa na njegovom sprovodu prisustvuje Roko Orada kao i općinski načelnik Josip Mazzura. Tisno je bilo u „crnini", a misu zadušnicu, kojoj su uz narod i članove Skupa bili nazočni i učitelji i školska djeca, služi don Petar Kaer. I kasnije se u Hrvatskom skupu žali smrt narodnjaka Gaje Bulata, Ivana Vrankovića, Ante Šupuka....

(Prema zapisima Ante Colića)