03.07.2024, 14:19h

Izložba Nenada Bojmića - Stogodišnjaci iz našega mula

 

Ovog četvrtka, 04. srpnja s početkom u 20 sati u Muzeju betinske drvene brodogradnje otvara se izložba Nenada Bojmića naziva „Stogodišnjaci iz našega mula“.

 

Nenad Bojmić, renomirani brodomaketar i istraživač maritimne baštine u izložbi o drvenim brodovima pružit će vam uvid u bogatu maritimu baštinu na području hrvatskog Jadrana, od većih brodova poput logera i peliga preko bracera, leuta, gajeta do manjih pasara i lađa.

Bojmićeve makete, koje su bile izložene u velikim muzejima poput Etnografskog muzeja u Zagrebu i Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu, poznate su po izvanrednoj detaljnosti i vjernom prikazu povijesnih brodova. Njegova jedinstvena sklonost prema minijaturi te ručno rezbarene figure od maslinovog drveta daju maketama poseban život i dušu.

Izložba uključuje velik broj autorovih tehničkih nacrta i koloriranih crteža koji prikazuju raznolikost drvenih brodova karakterističnih za malu obalnu plovidbu kroz povijest – od najmanje pasare od 4 metra do veličanstvenog logera od 22 metra.

Ovi brodovi izrađeni su po strogim pravilima tradicijske brodogradnje, prema nacrtima. Riječima samog autora: "Nacrti su važni i za pohranu informacija o drvenim brodovima, od kojih neke još viđamo na regatama, što su možda posljednje smotre brodova s dušom". Posjetitelji izložbe imati će priliku vidjeti brodove koji su nekada bili srce obalnog života i trgovine, a danas predstavljaju dragocjenu kulturnu baštinu.

Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati u Muzeju betinske drvene brodogradnje do 31. srpnja 2024. godine.