06.08.2015, 10:32h

Predstavnici Općine Tisno sudjelovali na okupljanju EU Chartera u litvanskom mjestu Žagare

 

Zajednica ruralnih općina je organizacija od 28 općina (gradića i sela) iz cijele Europe. Zajednica je počela djelovati 1989. godine sa 12 općina tadašnje europske zajednice. Samo jedna općina predstavlja svoju zemlju, a Tisno kao predstavnik Hrvatske je najmlađi član Chartera (povelje).

 

Rad Chartera se odvija na bazi dvogodišnjeg programa koji putem predloženog programa odobrava Europska komisija (EK) te sufinancira sve sudionike sastanaka. Jedan puta godišnje održava se sastanak načelnika i njihovih predstavnika u drugoj zemlji te još po 4 mala sastanka sa po 10 članica podijeljena na 2 sastanka mladih do 26 godina i 2 sastanka predstavnika općina i javnih i/ili kulturnih institucija općina.

Ove godine (2015.) veliki sastanak svih članica Chartera sa do 10 predstavnika (6 odrasli + 4 mlada) održao se u Litvi u mjestu Žagare. Zamjenik načelnika Miljenko Meštrov predvodio je grupu od naša četiri predstavnika, a na sastanku načelnika i predstavnika općina zatražili smo i lobirali za domaćinstvo u slijedećem dvogodišnjem programu (2017/18). Nakon prihvaćanja programa od strane EK za to razdoblje (u ožujku 2016.), zahtjev će razmatrati predsjedništvo od 12 članova

U ostalom razdoblju boravka u Žagare-u promovirali smo kroz bilateralna i grupna druženja općinu Tisno. Ponudili smo suradnju kroz obrazovne i energetske programe kroz EU fondove Erasmus+ i Interreg kojima bi 3 ili više članica Chartera zajednički aplicirali na sredstva tih Fondova.