19.10.2015, 20:18h

Susret mladih Chartera ruralnih općina EU u mađarskom Nagycenku

 

Od 15. do 18. listopada u mađarskom Nagycenku održan je još jedan susret Chartera ruralnih općina EU. Uz domaćine iz Mađarske, u Nagycenku su se sastali mladi predstavnici ruralnih općina Malte, Litve, Finske, Švedske, Rumunjske, Nizozemske, Portugala, Španjolske te predstavnici Hrvatske iz Općine Tisno.

 

Na četverodnevnom susretu organiziranom  na temu održive konzumacije hrane te smanjenja stvaranja otpada od hrane, sudionici su sudjelovali na predavanjima i radionicama koje su poticale na razmišljanje o predstavljenoj temi. 

Predstavnici općine Tisno na jednoj od radionica pobjedili su osmislivši poruku koja upućuje na razmišljanje o odgovornijem pristupu konzumaciji hrane, a njihova poruka bit će oslikana na salvetama koje će se distribuirati restoranima.

Grad Nagycenk, u kojem su boravili sudionici susreta, poznat je po dvorcu Szechenyi u kojem je boravio  Istvan Szechenyi, jedna od najznačajnijih osoba iz mađarske povijesti. Također, sudionici su posjetili poznati dvorac Esterhazy u gradu Ferdot, takozvani mađarski Versailles te staru jezgru grada Soprona iz kojeg dolazi svjetski poznati skladatelj Franz Liszt.  Organizatori su poslijednju večer susreta predstavili svoju tradicionalnu hranu i piće, kao i folklornu baštinu te su sudionici imali priliku naučiti neke od osnovnih koraka tradicionalog plesa ovog kraja.

U  dvorištu  kulturnog doma domaćina, svaka zemlja zasadila je svoje stablo jabuke  za uspomenu na ovaj susret. Osim upoznavanja mađarske kulture, usvajanja novih znanja i stjecanja novih prijateljstava, naši predstavnici na ovom susretu upoznali su iskustva zemalja EU u borbi protiv smanjenja otpada od hrane i otpada općenito, koje će nastojat primijeniti i u svojoj okolini.