13.08.2021, 10:14h

TISNO I TIŠNJANI KROZ STOLJEĆA (20)

 

Piše: Branko Pavlov

 

Tišnjani jednoglasni kad je u pitanju dobrobit domovine

Početkom veljače 1873. godine u Il Dalmati izlazi kratka reportaža pod naslovom „Od Zadra do Šibenika“ (Da Zara e Sebenico) u kojoj pisac, među ostalim, iznosi svoje osobne dojmove o Tisnome ali i njegovim stanovnicima. Autor reportaže, na ovoj ruti, putovao je parobrodom s tek oženjenim prijateljem čije ime nije želio spomenuti, a koji je, sudeći prema dobrodošlici koju je imao u mjestima Općine Tisno, najvjerojatnije, bio poznati i omiljeni visoko rangirani austro-ugarski političar ili vojni zapovjednik.

…Krenuli smo iz Svetog Filipa i Jakova i stigli za dva i pol sata u Tisno.

Tisno je, kako mu ime kaže, usko i nastalo je u dolini na obali, u tjesnacu između brda spojenih pokretnim mostom poput onog u Trogiru. Pred njim su Murter i Betina, a nasuprot je Pirovac… Na leđima nosi Gospu od Karavaja, a iza leđa  je selo Jezera… I sva ta sela na našem putu i po našem dolasku svečanim su pucanjem sudjelovala u našoj radosti…

Tisno je nacionalno s izuzetkom samo četiri obitelji, a ipak su svi, i građani i seljaci, bez razlike, poredali se na pristaništu i na mostu da nas dočekaju. I svi su nas, bez premca, primili s ljubavlju i srdačnošću.

Dopustite mi da ovdje iznesem svoje mišljenje koje, vjerujem, dijeli i moj prijatelj. Od srca zahvaljujem stanovnicima Murtera, Betine, Pirovca, Jezera, a najviše onima iz Tisnoga za sve one srdačne nastupe i iskrene demonstracije prema njemu koje će mu ostati urezane u srcu i koje vrijede dvostruko više nego iz rodne mu zemlje, a od zemlje koja ima političke osjećaje potpuno suprotne njegovim.

Pisac dalje kaže kako stranac u Tisnome ne može primijetiti nikakvu razliku između ljudi ili političkih stranaka. Svi su jednoglasni kad je u pitanju dobrobit domovine.

 …Nema rivalstva ili mržnje…Kad bi svi bili takvi tada bi se vratili u dobra stara vremena kad smo svi bili braća i svi jednako mislili…

Autora ove reportaže zasigurno je dojmio boravak u Tisnome stoga ne čudi, kad dalje kaže, da ga je napustio srcem punim čežnje i naklonosti.

A tu naklonost prema Tisnome potvrdio je pri kraju reportaže kad je uspoređujući Šibenik i Tisno napisao.

… Praveći usporedbu između Šibenika i Tisnoga, bez mržnje i predrasuda, prvi ima puno naučiti od drugog, a ako Tisno dobije Sud, ono će nadmašiti u svakom pogledu obližnji Šibenik…

Na lokalnim izborima, krajem 1873. godine, Općinu ponovo preuzimaju narodnjaci, a za načelnika je izabran narodnjak Josip Marinović.

Osvrnuvši se na ovakav ishod izbora autonomaški list Il Dalmata sredinom siječnja 1874., među ostalim, piše:

Općina je osnovana u takozvanom nacionalnom smislu s nepismenim načelnikom i petoricom vijećnika (prisjednika) vrijednih njemu…

…Bivši načelnici Cervella i Salamun i gospoda Banchetti, Bujas, Glamoč, Raimondi (Giovanni?), Jajac i Matković koji su cvijet stanovništva Tisnoga, svi stoje  po strani ali njihov utjecaj će paralizirati namjere onih koji budu htjeli loviti u mutnom… .

List „Katolička Dalmacija“ (La Dalmazia Cattolica) 28. veljače 1874. donosi vijest da su zasjedali novoizabrani članovi Općinskog vijeća Tisnoga i načelnik Josip Marinović, a među izabranim vijećnicima bili su i betinski župnik don Petar Bilić i pirovački don Krste Bukić. Ovaj potonji je predložio da se nastavi sa strogošću zakona protiv bogohuljenja koje je u svakom pogledu nepoželjno javnom moralu.

Pridružujući se još nekim općinama u Dalmaciji, sa sjednice je upućen i dopis u Beč kojim se traži da se u gimnazijama u Dalmaciji uvede hrvatski kao nastavni jezik.

Nastavlja se…