25.10.2021, 12:49h

TISNO I TIŠNJANI KROZ STOLJEĆA (30)

 

Piše: Branko Pavlov

 

Paklenska sredstva uništila ribu

Pravilnikom o lovu na skuše u tišnjanskoj luci nisu svi bili zadovoljni, posebice ne ribari iz drugih, susjednih općina. Tako, niti dvije godine kasnije, odnosno krajem rujna 1905. čitamo u Hrvatskoj rieči kako je Lučko povjerenstvo u Tisnome  kaznilo trojicu Šibenčana i jednog Vodičanina što su na udicu ribali skuše (lokarde) u tišnjanskim vodama. I kako se navodi, svi su kažnjeni s 30 kruna osim jednog koji je kažnjen s 50 jer je tom prigodom, navodno, vrijeđao ribarskog stražara Matu Kaftalinića.

U članku se dalje navodi:

… Sve četiri izdate osude kose se sa odlukom dvorske kancelarije od 5. 1. 1837. godine jer su „konvencionalni običaji“ među ribarima Šibenika i Tiesna tako jaki, da ih ne može mienjati „policajni zakon“. Na temelju ovog prastarog običaja šibenski lokardari lovili su uviek lokarde na udicu u vodama obćine Tiesno, isto tako pripadnici obćine Tiesno, pa i Vergadinci lovili su i love i danas zubatce na udicu u vodama obćine Šibenik, a da nitko pametan nije ih za to nikad oglobio.

Začudo je što se u osudi navadja neki posebni pravilnik za lov lokarada na udicu u odlomku obćine Tiesno, u koliko na temelju sveobćeg prava i zakona lov na udicu dozvoljen je vazda i svukud te nije podložan niti porezu…

...U ostalom ako taj pravilnik u istinu obstoji, dužnost je odlučujućih faktora bila da se postaraju kako da ga donesu do znanja šibenskim lokardarima, a što bi bilo još pametnije, prije nego je postao pravomoćan, imalo se je saslušati i mnienje Šibenske obćine, jer je i ona pozvana da štiti interese svojih ribara.

Godinu-dvije kasnije, a sudeći po jednom tekstu napisanom u siječnju 1908. u Hrvatskoj rieči, ribarske prilike u Općini i dalje su bile vrlo problematične.

Na početku pisac teksta navodi kako su donedavno i bogat i siromah imali ribe u svako doba dana i godine i da je blagoslovljeno more oko otoka Murtera i obližnjih  otočića obilovalo svakovrsnom ribom. Ribarilo se mrežom-stajačicom, s pet-šest vrša, s tunjom ili brodicom sa svjetlilom i ribe je bilo za osobne potrebe ali i za prodaju.

… A sada? Sad ovo more opustošilo; uništila ribu paklenska sredstva…

A ta sredstva su dinamit, migavica, mliječac, vapno, modra galica... nabraja pisac napominjući kako su zbog upotrebe ovih sredstava upućeni brzojavi, žalbe i tužbe Lučkom poglavarstvu u Zadru i pomorskoj vladi u Trstu ali sve je ostalo glasom vapijućeg. Posebice se osvrće na migavicu i njezine vlasnike.

…Desetorici vlastnicima dozvoljava se potezanje migavice jedino zato što plaćaju nekoliko kruna obrtarine i što znadoše prikazati bielo za crno neukima, a zanemariva se 7000 siromaha…

… Bilo je sve do ove godine u našoj obćini položaja gdje se nije smjela potezati migavica, bio i poseban pravilnik za ribanje skuša pa se, uslijed utoka nekojih vlastnika migavica, a uzprkos želji svega puka i molbe naše obćine, ukinula zabrana, razširile se granice njezinog uništujućeg djela. U istinu sramotno i žalostno da se ovo zgađa pri početku godine 1908.

                                                Nastavlja se...