07.02.2022, 09:03h

TISNO I TIŠNJANI KROZ STOLJEĆA (41)

 

Piše: Branko Pavlov

 

Uhićenja u Murteru i problemi Talijana s „diktatorom“ Dvornikom

Zapovjednik Miraglia je potom, zajedno sa zapovjednikom 138. čete i u pratnji vojnika, torpednim brodom otišao u Betinu gdje se na javnom trgu sastao s glavarom sela i predsjednikom Jugoslavenskog odbora   (comitato jugoslavo) te im objasnio da rok za razoružanje istječe u podne te dao obavijest o dijeljenju hrane stanovništvu. Međutim, u Betini nikakvo oružje nije spontano predano, a i pretrage vršene cijelo poslijepodne nisu dale rezultata.

Iako se iz nastavka izvješća to ne razaznaje, pretpostavljamo da se onda vratio u Murter gdje su uhićeni Ferdinand Kulušić (Eulissic), student nautike u Rijeci i Ivan Ježina (Giovanni Fezzina) koji su brodom Atlant prevezeni u Šibenik.  Prvog zato što je neprijateljskim izjavama i pokušajima demonstracije protiv nas pokušao zauzeti položaj uhićenog Pleslića…, a drugog, koji je zarobljen od talijanske patrole, kad je bježeći htio sakriti pušku… .

Navečer sam nastavio patrolu s „masom“(M.A.S.?) i torpednim brodom oko otoka te s patrolom u unutrašnjosti sela bez novih vijesti.

Jutros se član Jugoslavenskog odbora, kojeg je dolje potpisani imenovao za zamjenu uhićenog Pleslića, predstavio kapetanu koji zapovijeda garnizonom Hramina i uputio mu obilne isprike zbog jučerašnjeg ponašanja izjavivši da će stanovništvo sigurno predati oružje i pokazao se poslušnim izražavajući duboku zahvalnost za distribuciju hrane.

Dao sam obilne i detaljne upute kapetanu R. Esercito-u, zapovjedniku čete o daljnjim pretragama za oružjem te o postupanju  policije i službi za red u selu koju je preuzeo talijanski garnizon nakon raspuštanja i razoružanja žandarmerije kao i o raspodijeli hrane.

Utvrdio sam da ovaj garnizon pod svojom jurisdikcijom ima Hraminu, Zdrače, Betinu, Murter i sjeverni dio otoka…

Talijani su imali i problema s komunikacijom jer je bila prekinuta telefonska linija između Tisnoga i sjevernog dijela otoka pa je, putem izvješća, zapovjednik Miraglia predlagao uspostavu omnibusa koji bi bio od koristi i drugim garnizonima na otocima i obali koji imaju iste probleme.

U drugom dijelu svog izvješća najviše se dotiče Tisnoga i situaciji u njemu.

…Zdravstveni radnik (un sanitario), po nacionalnosti Čeho-slovak, koji radi za Općinu Tisno, zatražio je da mi se predstavi kako bi ponudio svoje besplatne usluge otočnim odredima. Zahvalio sam mu na toj ponudi i u načelu prihvatio jer na cijelom otoku nema drugog medicinskog osoblja.

Jučer se u Tisno iz Rijeke i Zadra vratio Francesko Salamun, načelnik Općine Tisno i otoka Murtera.

Kao što je prije spomenuto, ujutro 9. priopćio sam najavu o razoružanju preko  izvjesnog Dvornika, voditelja jugoslavenskog odbora koji je imao diktatorske ovlasti nad cijelim otokom.

Moram u svezi s tim napomenuti da je gosp. Salamun izabran za načelnika 21. listopada.

Kad se dogodio kolaps austro-ugarske uprave Dvornik  je na vlastitu inicijativu, a ne u ime Jugoslavenske vlade, preuzeo diktatorske ovlasti upravljajući općinskim poslovima… Organizirao je glasne jugoslavenske demonstracije, a gospodinu Salamunu je zabranio ući u općinski ured.

Međutim, ova zabrana i postupak nemaju pravni karakter pa ni Jugoslavenska vlada u Splitu do danas nije presudila…

…Stoga smatram očiglednim da otok čuvaju naše trupe, a razlozi koji su doveli do ovog ilegalnog stanja moraju prestati i gospodin Salamun treba biti vraćen  na funkciju načelnika.

Također obavještavam da se upravitelj carinske ispostave Tisno, kojemu je povjereno  upravljanje svjetionicima, predstavio i upozorio da će, zbog nedostatka goriva, za desetak dana prestati funkcionirati otočni svjetionici te da će glavno svijetlo u luci Betina biti ugašeno.

Državni porezni agent otoka je istaknuo da na ime poreza ima 250 000 kruna zaostalih potraživanja od čega 60 000 iz općinskog proračuna.

Naplata ovih zaostalih potraživanja, posebno što se tiče ruralnog stanovništva, ima uznemirujući karakter. S druge strane, nedostatak naplata već neko vrijeme onemogućava  isplate subvencija i plaća u Općini koja ima gubitak od oko 60 000 kruna.

Ako se gospodin Salamun bude vratio na mjesto načelnika onda će se ovaj problem morati rješavati preko Odjela za građanske poslove Vlade Dalmacije.

Povećao sam garnizon Tisno s 50 na 120 ljudi  ostavljajući mlađeg časnika podređenog trenutnom zapovjedniku i dajući mu detaljne upute o daljnjim potragama za oružjem koje je nesumnjivo još skriveno na otoku… .

…Vjerujem da će se u kratkom vremenu, razjašnjavanjem situacije, smirivanjem stanovništva i raspodjelom hrane, garnizon Tisno moći podijeliti između Tisnog i Hramine i da će se moći povući 138. satnija kao i karabinjeri.

                                                          Zapovjednik fregate kapetan L. Miragla

                                                                  

                                                         Nastavlja se...