16.02.2022, 13:17h

TISNO I TIŠNJANI KROZ STOLJEĆA (42)

 

Piše: Branko Pavlov

 

Otok Murter centar agitacije protiv talijanske okupacije. Ustoličenje načelnika Salamuna. Pozdravni brzojav odanosti regentu Aleksandru

Nakon što je dobio izvješće, guverner Dalmacije Enrico Millo sutradan je, 12. prosinca 1918., o zbivanjima na otoku Murteru obavijestio Vrhovno zapovjedništvo u Udinama i Ured zapovjednika mornarice u Rimu:

Kao što sam naveo u prijašnjem izvješću, očitovala se potreba da se pošalje brod i kopnene trupe s nekim pomorskim postrojbama na otok Murter koji je postao centar agitacije protiv talijanske okupacije uz prijetnje itd. onima koji su htjeli pribjeći našim trupama radi pomoći ili zaštite.

Ekspedicija je morala prevladati poteškoće svih vrsta i stigla je na vrijeme kako bi pojačala taj mali garnizon koji nije bio siguran. Njome je upravljao kapetan fregate Miraglia iz „Europe“, a činile su je dvije čete, jedna od pješadije, a druga od mornarice koje su djelujući istovremeno s juga i sjevera izvršile svoju misiju.

Za nekoliko dana pješačka će se četa moći vratiti, a ostati će povećan garnizon s marincima.

Kao i obično, uzrok svemu su bile tri osobe koje su se izdigle iznad stanovništva namećući svoje jugoslavenske ideje. Oni su zamijenili talijanskog načelnika koji je nastavio s radom dok sam gore trojicu spomenutih poslao u Italiju, u Anconu.

Stanovništvo otoka odmah je promijenilo svoj stav i uvjeren sam da bi se to dogodilo gdje god bi bili uklonjeni svi jugoslavenski agitatori. Također i u Splitu, na primjer, odakle su žalbe Talijana neprestane i bolne.    

                                                                  Viceadmiral

                                                                     Guverner

                                                                   Enrico Millo

Vijest o okupaciji Tisnoga, a iz pera tišnjanskog dopisnika, donosi i splitski list Novo doba 21. prosinca 1918.:

... Dneva 9 o.m. pohodiše nas tal. karabinijeri. Odmah je osvanula naredba tal. okupatorskih vlasti za predaju oružja. Rok predaje isticao je kroz 4 sata. Nakon izmaka zaredale su premetačine. Očekivalo se da će premetačine uslijediti osobama u čijim je rukama bio posjed oružja pogibeljan za red i mir. Ne, nasuprot su premetačine bile obavljene samo kod onih osoba koje su, po mjesnim doušnicima, Talijanima označene kao jugoslavenski patrioti i koji su baš njima bili zazorni... .

U članku se dalje navodi kako je premetačina učinjena i u zgradi suda gdje je pregledana svaka ladica.

… Naknadno je uslijedilo nekoliko uzapćenja koje smo već javili. Javili smo kako je jedan talijanski deran sa četiri karabiniera skinuo sa općinskog doma hrvatsku zastavu. Danas je poručio tal. zapovjednik da se i sa zvonika mora skinuti hrvatska zastava.

U okupatorskom glasilu La voce Dalmatica, listu koji je izlazio u Zadru, 4. siječnja 1919. piše kako je gornji članak u Novom dobu tendeciozan te da je upravo u zgradi suda pronađeno oružje, a da uhićenja nije ni bilo i to samo radi pretjerane ljubaznosti Talijana. Također, u članku se navodi da je raspušteno Narodno vijeće, a za načelnika imenovan Francesco Salamun te da su talijanske vlasti preuzele sve državne urede (pošta, carina...) na kojima sada vihori talijanska zastava.

Ustoličenje Salamuna za načelnika i razrješenje Narodnog vijeća svake nadležnosti proglasom je donio guverner Millo desetak dana nakon okupacije i najavio da će otok Murter napustiti 138. pješadijska četa, a da će je zamijeniti  odred marinaca što je i uslijedilo 31. prosinca (D. Kolić).

U međuvremenu Talijani su po drugi puta podijelili hranu stanovništvu.  U listu La voce Dalmatica, od 20. prosinca 1918., piše kako je u Tisnome, zbog dobivene hrane, vladala prava fešta koja se nije vidjela više od četiri godine. Siromašnijima se dijelila riža, tjestenina, brašno i mast, a neselektivno su svi, po osobi, dobili kilogram fažola.

Dan pred Božić 1918. godine Novo doba donosi dopise iz Tisnoga i Jezera.

Iz Tisnoga javljaju kako talijanske okupatorske vlasti nisu dozvolile da se po selima Općine održe mise zahvalnice za proglašenje jedinstvene države dok u dopisu iz Jezera se kaže kako je narod oduševljeno svetkovao ovaj dan te da je uz „Tebe Boga hvalimo“ župnik održao prigodni govor i pročitao regentov proglas.

U još jednom dopisu, poslanom iz Tisnoga, a izašlom istog dana, stoji kako je Općina Tisno regentu Aleksandru poslala pozdravni brzojav uz izraze odanosti pučanstva njegovom Veličanstvu.

 

                                                      Nastavlja se...