26.02.2022, 12:53h

TISNO I TIŠNJANI KROZ STOLJEĆA (43)

 

Piše: Branko Pavlov

 

Uhićenja tišnjanskih domoljuba i misa za kraljicu Elenu

Prema tablici objavljenoj 22. svibnja 1919. u listu Novo doba o obavljenom plebiscitu dalmatinskih Općina za sjedinjenje Državi Srba, Hrvata i Slovenaca, u Općini Tisno, od 7879 stanovnika, njih se 7849 izjasnilo za Državu SHS. Ovdje treba naglasiti da su za maloljetnu djecu glasali roditelji.

Mjesec dana ranije (15. ožujka) ovaj list u rubrici „Iz okupirane Dalmacije“ donosi vijest iz Tisnoga kako tri domaće talijanske obitelji i dva stranca stoje uz okupatorsku vlast i rade protiv volje i osjećaja sveukupnog stanovništva Općine Tisno:

… Okupiše oko sebe sve što je beznačajno. Raspustiše ovu općinu i postaviše načelnikom Salamuna koji je u danima slobode bio zbačen s općine. Naš se jezik zapostavlja… - stoji u tekstu koji završava riječima: U svim prigodama nasilja se ponavljaju. Narod bilježi zlodjela s nadom u bolja vremena.

Pred kraj svibnja 1919. godine, najvjerojatnije za blagdan Gospe od Karavaja, šibenski su talijanaši organizirali izlet u Tisno gdje ih je dočekalo nekoliko tišnjanskih istomišljenika i čelnici okupatorskih vlasti.

…Za vrijeme povorke kroz selo svjesni seljani zatvoriše prozore kuća te se povukoše u stanove osim nekoliko naših žena koje su se našle vani u poslu. Na izazovne poklike naše žene odgovoriše sa „Živila Jugoslavija“ našto manifestanti bezobzirno nasrnuše na njih. Prisutni mještanin Marko Meštrov htio je lijepim načinom da posreduje ali se talijanaši oboriše na nj te ga isprebijaše, a najzad ga karabinjeri uapsiše. Bili su nedavno napadnuti i uapšeni takodjer Joso Jajac, djak Frane Stojanov i župnik Prvić Luke (Novo doba, 2. lipnja 1919.).

U svojoj knjizi Iz povijesti Tisnoga Ante Colić o ovom događaju piše da se zbio na blagdan Gospe od Karavaja (26. svibnja) te da je parobrod iz Šibenika stigao u Tisno u 2 sata poslije podne prepun izletnika u uniformama i glazbom. Na njihove povike Evviva Dalmazia italiana, Evviva Stretto italiano… („Živjela talijanska Dalmacija“, „Živjelo talijansko Tisno“…) mještani su odgovorili pjevajući Lijepu našu i Hej Slaveni nakon čega su gore spomenuti Tišnjani uhićeni i odvedeni u zatvor, najprije u Šibenik, a potom u Zadar, odakle su pušteni u kolovozu.

Colić, također, spominje da su, mjesec-dva ranije, odnosno za Veliku nedjelju  bili uhićeni i don Toma Perina, Ivan Dvornik i Lujko Zurić.

Za razliku od splitskog Novog doba zadarski La voce Dalmatica u prvim mjesecima okupacije  donosi drugačije vijesti šireći talijansku promidžbu.

Osim već spomenute podijele hrane, ove novine u siječnju 1919. , među ostalim, izvještavaju o proslavi rođendana talijanske kraljice Elene za koju je u župnoj crkvi služena  misa i koju je predvodio tišnjanski župnik don Ante Šare., a koju je za tu prigodu ukrasio zapovjednik tišnjanskog garnizona Giuseppe Caruso. Pored talijanskih časnika i mornara te civilnih vlasti,  list navodi, kako su unatoč lošeg vremena misi prisustvovali brojni stanovnici Tisnoga kao i susjednih mjesta te da je tom prigodom načelnik Općine Francesco Salamun poslao telegram guverneru Dalmacije Enricu Millu u kojem kraljici prenosi tople osjećaje poštovanja i duboku odanost talijanskog Tisnoga.

U veljači list piše o priredbi i zabavi koju je u Betini organizirao zapovjednik tamošnjeg garnizona Chini, a na kojoj je bio prisutan veliki broj publike među kojom su u velikom broju bile zastupljene signore i signorine.

Također, list navodi kako će, nakon toliko godina mraka, zahvaljujući Italiji, napokon proraditi javna rasvjeta, a uskoro će i zapuštene ceste biti uređene.

O poštanskim i pomorskim uslugama piše:

U posljednjih nekoliko dana puno se popravilo u poštanskim uslugama i prijevozu putnika. Svaki drugi dan uspostavljena je parobrodska veza sa Šibenikom, a prije nekoliko mjeseci pošta se nije ni dobivala dok je parobrod  prometovao svakih 15-20 dana…

                                                   Nastavlja se...