07.05.2021, 14:17h

TISNO I TIŠNJANI KROZ STOLJEĆA (6)

 

Piše: Branko Pavlov

 

Biranje pučkog kralja

Mletačka republika. kao i sve države, imala je i svoje vojne postrojbe. Zanimljivo je da su u njima, prema do sada dostupnim podacima, Tišnjani bili jako malo zastupljeni.

U drugoj polovici 18. stoljeća spominju se svega njih četvorica:

Ivan Graovac (1761., 1763., 1767.), Mate Pisanović (1762.) i Lovre Domić (1793.) koji su bili u pješaštvu dok se Josip Boica (Baica?) spominje 1775. godine kao veslač-kažnjenik na mletačkoj galiji Dolfino. On je, naime, bio osuđen na trogodišnju kaznu zbog krađa. (Lovorka Čoralić: Murterini u mletačkim kopnenim i mornaričkim postrojbama, Murterski godišnjak, br 11-12)

Krajem 18. stoljeća u Tisnome je rođen Andrea Mori koji je veći dio svog života proveo u Italiji, u Padovi. Bavio se arheografijom, odnosno proučavanjem povijesti pisane riječi. U svom djelu L' Archeolografo Dalmata bavi se starim  ilirskim jezikom.

Poznati hrvatski arheolog i povjesničar, teolog Šime Ljubić, uvrstio ga je u svoj Biografski rječnik poznatih Dalmatinaca (Dizionario biografico degli uomini illustri della Dalmazia) izdanom u Beču 1856. godine.

U prvoj polovici 18, stoljeća u Tisnome je, kao i u još nekim mjestima u Dalmaciji, bio običaj biranja pučkog kralja. O tome će u jednom svom dopisu, datiranom 31. kolovoza 1926. godine, tišnjanski župnik don Toma Perina napisati:

Tražio sam podatke o izboru seoskog kralja u Tisnome. Pitao sam više starijih i najstarijih osoba: gospodina Mazzuru, Marka Perinu, gospođu Mariju Banchetti (od 86 godina), Šimuna Deranja-Ronca. Oni kažu da pamte kao djeca kako su im zanosno kazivali roditelji o izboru njihovog seoskog hrvatskog kralja u Tisnomu.Oni kažu da su posljednji kralji bili Stipan Lampalov-Ronkulov i Ante Lordan. Mjesto birališta bilo je na plokati takozvanoj Bratskoj obali. Kuću Crvelin-Šparin i danas svak zove Kuća kraljeva ili skraćeno Kraljevica. Djedovi ovog Crvelin-Šparina Šime zabaštinili su ovu kuću od pokojnog seoskog kralja Ante Lordana. U velike blagdane obitelj Crvelin moli prije blagovanja neke molitve za pokojnog Lordana koji im je ostavio kuću Kraljevicu. Sadašnja obitelj Meštrović-Baretin, drugim prezimenom zove se Kraljević jer su imali pučkog kralja iz svoje obitelji. Kad bi se u Tisnom birao novi kralj bilo je veliko narodno veselje na plokati. Tu se ručalo i veselilo u čast i zdravlje njihova novoga kralja. Dakako, kralj je bio biran svake godine. Vlast mu je bila za nekoliko dana kao i u drugim mjestima. A imao je, to se znade, neka prava i povlastice.

Koja su to prava i povlastice nije zapisano.

I don Krsto Stošić (Sela šibenskog kotara, 1941.) piše kako je zadnji pučki kralj bio Ante Lordan i to, najvjerojatnije, 1748. godine jer:

Godine 1749. seljaci su molili šibenskog gradskog kneza da i dalje drže svečanost biranja seoskog kralja ali im on nije dozvolio. U zadarskim spisima opisuje se raspuštenost prigodom biranja seoskog kralja u Tisnome. „To je (kaže se) najgori običaj kad biraju neke smiješne kraljeve koji na svoje raspoloženje uzimaju bar 12 drugova. Kralj vrši službu od Božića do Bogojavljenja. Narod ga prati uz svirale i bubnjeve. Žderu hranu, pjevaju pjesme i plešu. Svijet zaboravlja crkvu i sakramente. Da se podmire troškovi prodaju se i zemlje. Skupine muških i ženskih javno plešu do 7 i 8 sati u noći pa se mladež kvari i nestaje u njoj stida.“

Plokata na Bratskoj obali, gdje se birao seoski pučki kralj u Tisnome, današnja je Rudina.

…Nalazi se u sredini mjesta, između sadašnjih zgrada Bratske kuće (sa zapada); kuća Mazzura (s juga); kuće Obratov, nekoć Cervella (sa sjeverozapada) i morske obale – zapisao je još don Toma Perina.

 

                                                                     Nastavlja se…