20.10.2019, 13:23h

U Tisnom održan međunarodni projekt Bridges connecting libraries

 

Narodna knjižnica i čitaonica Tisno je u Mjesecu hrvatske knjige 2019. organizirala trodnevni međunarodni projekt pod nazivom „Bridges connecting libraries“.

 

Europska zajednica ruralnih općina je organizacija 28 ruralnih općina koji predstavljaju svoju zemlju članicu europske zajednice. Zajednica (Charter) sudjeluje aktivno u programima Europa za građane kojim se osiguravaju sredstva za sudjelovanje članica na zajedničkim unaprijed definiranim programima kroz radionice, predavanja, kulturne i sportske razmjene delegata iz zemalja članica. Narodna knjižnica i čitaonica Tisno aktivno je uključena u projekte i programe usmjerene na razvoj lokalne zajednice i širenje lokalnih dostignuća u inozemstvu.

Projekt Narodne knjižnice i čitaonice Tisno pod nazivom „Bridges connecting libraries“ predstavljen je i prihvaćen na glavnom godišnjem sastanku Povelje europskih ruralnih zajednica 18. – 21.7.2019. u Polvi, Estonija.

Na poziv su se odazvali knjižničari iz: Švedske, Irske, Belgije, Francuske, Mađarske, Rumunjske, Malte, Češke, Italije, Estonije, Poljske i Nizozemske te sa po dva predstavnika knjižničarske struke sudjeluju na trodnevnoj konferenciji u Tisnom. Cilj je pokazati što i kako radi jedna mala knjižnica u Hrvatskoj, razmijeniti iskustva i primjere dobre prakse te kroz Charter još više povezati male knjižnice i nastaviti ovaj vid suradnje na godišnjim susretima svake godine u drugoj zemlji članici Europske zajednice ruralnih općina.

Konferenciju financijski  podupiru Općina Tisno i Udruga Friends of Europe Tisno, a na konferenciji sudjeluju i gosti:  načelnica sektora za muzejsku i knjižničnu djelatnost Ministarstva kulture RH – Jelena Glavić-Perčin, ravnatelj Gradske knjižnice Juraj Šižgorić gosp. Vilijam Lakić, ravnateljica Gradske knjižnice Vodice Sanja Radin Mačukat, Snježana Berak – predsjednica Hrvatskog čitateljskog društva, Karmen Krnčević – predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva- ogranak Šibenik.

Konferencija je počela u petak, otvorenjem izložbe fotografija Jiříja Michlíčeka iz mjesta Velké Meziříčí u Češkoj Republici, a svečana ceremonija otvorenje bila je u subotu.