02.12.2019, 12:16h

Udruga Aventure Pluriel iz Francuske posjetila Betinu

 

U okviru Erasmus projekta Marina 2 od 25 do 29.11. u studijskom posjetu Betini bilo je 25 članova udruge Aventure Pluriel iz Francuske. Članovi udruge dolaze iz svih krajeva Francuske. Udruga se bavi zaštitom i očuvanjem pomorske kulturne baštine.

 

Članovi udruge bave se raznim područjima djelatnosti – od organizacije pomorskih festivala, podvodne arheologije, fotografije, lingvistike, muzeologije, nekoliko ih je profesionalnih brodograditeljia (među kojima i dvije žene), vlasnici su drvenih brodova ili skiperi na njima, a nit koja ih veže je ljubav prema drvenim brodovima i maritimnoj kulturi.

Na Forumu pomorske baštine Mediterana, koji se u organizaciji Muzeja održao u Betini u lipnju, dogovoreno je partnerstvo udruge Aventure Pluriel i Muzeja betinske drvene brodogradnje kroz Erasmus projekt s ciljem upoznavanja i razmjene iskustava. Članovi udruge u Betini su posjetili Muzej i razgledali staru jezgru Betine, posjetili su škverove i razgovarali s majstorima Antom Fržopom i Milanom Jadrešićem.

Gosti su uživali i u vožnji gajetom u pravcu Modrava te razgovarali o suživotu otočana s drvenim brodom. Jako ih je interesiralo ide li se još brodom u masline i hoće li se tradicija nastaviti i u budućnosti.

Odgovore su dobili na brojna pitanja, a zanimala ih je i lokalna strategija s naglaskom na kulturnu baštinu, rad i djelatnost udruga na našem otoku koje skrbe o kulturnoj baštini. Posjetili su i tržnicu u Šibeniku, kupovali tradicijske alate i lokalne proizvode. Zadnjeg dana posjeta rad svojih udruga predstavili su Jadranko Pavić, zamjenik predsjednice udruge Betinska gajeta 1740 i Jakov Lovrić predsjednik udruge Latinsko idro iz Murtera. O  projektima Općine Tisno govorila je Andrea Vlaić.