ePropusnice

Obavijest o načinu izdavanja e-Propusnica

Temeljem Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, građanima su se izdavale fizičke propusnice za potrebna putovanja. Kako bi se rasteretili stožeri te ubrzao proces, Ministarstvo uprave je odmah po Odluci iniciralo digitalizaciju procesa te zajedno s IT sektorom i nadležnim resorima produciralo sigurno digitalno rješenje za e-Propusnice.

Sustav je namijenjen građanima u dijelu zahtjeva prema obiteljskim liječnicima, stožerima civilne zaštite te po potrebi poslodavcima. U dijelu izdavanja propusnica sustav je namijenjen pravnim osobama, liječnicima te ovlaštenim osobama u stožerima civilne zaštite“.
 
Sustav predstavlja jednu od usluga Centra dijeljenih usluga (CDU) tako da povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, zdravstveni sustav i Stožere civilne zaštite.

"Osnovni cilj ovog sustava je stvoriti jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicama čime se smanjuje mogućnost zlouporabe i olakšava sustav kontrole izdanih propusnica".

„Na taj način moći će se provjeriti prethodno izdane propusnice za one osobe kojima je naknadno određena mjera samoizolacije ili neka druga mjera.“
 
U sustav će se prijavljivati korištenjem usluga e-Građani i NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav) na sljedeće načine:

  • Korištenjem vjerodajnice u sustavu e-Građani (npr. mToken ili ePASS)
  • Korištenjem drugih prihvatljivih vjerodajnica (npr. Token uređaja i aplikacija poslovnih banaka, FINA certifikata, elektroničke osobne iskaznice itd.)

U slučaju da pojedine osobe nemaju pristup navedenim uslugama mogu podnijeti zahtjev korištenjem dosadašnjih načina predaje zahtjeva primjerice putem e-mail adrese stožera i liječnika primarne zdravstvene zaštite.

E-mail adresa na koju stanovnici Općine Tisno mogu zatražiti svoju propusnicu je: opcina@tisno.hr , a zahtjev za preuzimanje nalazi se u dnu ovog teksta.
 
Izdane propusnice će se dostaviti elektroničkim putem i u Osobni korisnički pretinac te se po potrebi mogu i ispisati na pisaču.
 
Propusnica će biti u PDF dokumentu koji u sebi sadržava QR kod za provjeru te se ona može koristiti na mobilnom uređaju prilikom kontrole.

Podaci o izdanim e-Propusnicama će s vremenskim odmakom od najviše 1 sat (tj. u skoro realnom vremenu) biti dostupne MUP-u radi provjera na terenu. 

Sustav e-Propusnice građanima omogućava predaju zahtjeva za izdavanjem e- Propusnice prema:

  1. Poslodavcu
  2. Izabranom liječniku obiteljske medicine
  3. Nadležnom stožeru civilne zaštite
  4. Pregled predanih zahtjeva za izdavanjem e-Propusnica i njihovih statusa
  5. I pregled i preuzimanje odobrenih e-Propusnica u digitalnom (PDF) obliku

 Ministar uprave apelirao je na poslodavce i građane da racionalno i nužno koriste e-Propusnice te naglasio: „Zlouporabom izdavanja propusnica stavljamo u opasnost cijelu Hrvatsku. Zato budite odgovorni, zatražite propusnice za isključivo neodgodive i nužne situacije i poslove. Čuvajte vaše zdravlje i zdravlje vaših najbližih, a svi koji možete, ostanite doma kako bismo što brže pobijedili virus“.

Više informacija o prijavi u sustav i samom sustavu nalazi se na internetskoj stranici Ministarstva uprave te www.koronavirus.hr

Sustav „e-Propusnice“ javno je dostupan na sljedećoj adresihttps://epropusnice.gov.hr.

Video materijali s više informacije nalaze se na poveznici : https://bit.ly/2JrSifn ​ 

 

# Dokument: Format: Veličina:
Zahtjev za izdavanje propusnice doc 74.00 KB
Zahtjev za izdavanje propusnice pdf pdf 292.34 KB